Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2013 23:14 - ДОПЪЛНЕНИЕ 1 КЪМ СИГНАЛ ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЗА НЕДОПУСТИМО ПО ЗАКОН РАЗПОРЕЖДАНЕ С ПУБЛИЧНАТА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ НА ЦЪРКВА-КОСТНИЦА ,,СВ.НЕДЕЛЯ,,БАТАК И ОСНО
Автор: buditel1batak Категория: История   
Прочетен: 1492 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.02.2013 09:48


           

 

Културно - Историческо Дружество „Будител“- гр.Батак,

гр.Батак, ул.„Петър Горанов“ №8                               buditel_kid@mail.bg

Изх. № 01/15.01.2013 г.                                                 http://buditel1batak.blog.bg/                                    ___________________________________________________________________________

 

Настоящият документ да се приложи към преписката заведена във Върховна Касационна Прокуратура с вх. № 15042/2012г., V ж  и във Върховна   Административна Прокуратура  вх. № 732/2012 г.- ІІ

                                                                      

                                                                         До: Главен Прокурор на  Република България

 

                                                                         Копие: Окръжна прокуратура гр.Пазарджик

                                                                            /към преписката препратена от ВКП и ВАП/

                                                       

                                                            

Д О П Ъ Л Н Е Н ИЕ  N:1

към

С И Г Н А Л

 

вх.№  15042/2012г., Vж  на  ВКП и ВАП №732/2012г.-ІІ, гр. София

 

Относно: Недопустими по закон действия от Община Батак за      

                разпореждане/дарение/ с обекти Публична Собственост-

                Недвижимата Културна Ценност-църква-костница и музей ,,Св.Неделя“

                и Движимите Културни Ценности-кости и дръвници

 

         Г-н Главен Прокурор на Република България,

 

   Всяка проява на неспазване върховенството на закона, касаеща статута и опазването на Движимите Културни Ценности – кости и дръвници от баташкото клане 1876г., както и нарушаване автентичния вид на Недвижимата Културна Ценност църквата-костница ,,Св.Неделя“ в гр.Батак, следва да бъде считана за антинародно деяние и национално предателство, и опит да бъде заличена българската история и род.

  Със съзнателните си Действията на неподчинение на закона, след дадените разпоредби от страна на  МК и НИНКН, Пловдивска митрополия излага на риск авторитета на Българската Православна Църква, като я въвлича в процес на унищожаване на културно-историческото наследство и значима част от българската история – Въстанието в Батак и неговото жестоко потушаване през 1876 година.

   Пример за почитане на  мощите на Баташките светци, без създаване на обществен конфликт и закононарушения, е поведението на Старостилната Българска Православна Църква /канонизирала преди години загиналите батачани за светци/, а монахините от православен манастир в Калифорния /изработили първообраза на иконата на Баташките мъченице/, които отдават канонично почитта си, без претенции за присвояване на костите и самата църква-костница и музей ,,Св.Неделя“, и без да обсебват националната историческа памет и да опитват да я изопачат.

  В продължение на повече от една година в Историческата църква-костница хилядите посетители нямат възможност да се запознаят с историята на обекта, защото няма историци- екскурзоводи, а вместо това посетителите са възмутени от абсолютния кич наложен в интериора на костницата, променящ възприятието. Историческата беседа е заменена с жития на светии и ежедневни църковни служби, които би трябвало до се извършват в Катедралния ни храм-паметник в съседство с Историческата църква. Небива да се забравя, че Априлци загинаха за политическата свобода, защото те имаха своята църка, вяра и свещеници, които също загинаха като въстаници за свободата на майка България!

 

Допълнения по точка IV от горецитирания сигнал:

  IV  8. Подробна обосновка на статута и собствеността на Движимите Културни Ценности- кости инв. № от 371 до 622 и дръвници инв.№ 1 и № 2 – Основен Музеен фонд, описани в главната инвентарна Книга № 1 на ИМ Батак:

Правни основания:

ПМС 1608 от 1951г./ бр.7 ДВ 1952 г.

Закон за Културното Наследство от 2009г.

 Закон за паметниците на културата и музеите/ от 1969 до 2009гг./

 Наредба Н-6 за формиране и управление на Музейните фондове 2009г.

 Закон за Закрила и Развитие на Културата

 

           8.1. Юридически статут на Движимите Културни Ценности/ форма на собственост/: Костите  на загиналите батачани от 1876г. са археологичеки обекти /чл.146 (1) от ЗКН/-антропологичен материал, открит на повърхността и под повърхността на земната кора през различни години, и съгласно чл.2а , чл. 6 и & 9 от ЗКН са Културна ценност Публична Държавна собственост-общонародно достояние.

/вж обосновката по-долу т.  IV  8.5/

         8.2 Културно-исторически, научен и социален статут /определяне като културна ценност по ЗКН, научна и обществена значимост/.

Костите  на загиналите батачани са Културна ценност с национално значение, предвид правните основания  по-горе. Те са носител на национална памет, с високо научно и историческо значение, свидетелство за извършеното клане по време на Априлското въстание в Батак през 1876г. с цел политическо освобождение от Османска власт.

В продължение на 136 години те са Символ на българската чест и съставляват важна роля в Държавната политика на 86 български правителства за формиране на националното самосъзнание и чувство на национална идентичност с цел обединението на българския народ.

         8.3 Дръвниците с инв. № 1 и № 2 – Основен Музеен Фонд на ИМ-Батак, свидетели на историческо събитие от национално значение - Априлското въстание 1876г- значимо историческо доказателство за зверското потушаване на въстанието в Батак. След 1966г. те са вписани в Държавния музеен фонд и представляват Културна ценност Публична собственост-общонародно достояние, с висока научна и историческа стойност.

    Предвид, че са Публична собственост, факт е че те-власт имащите, не могат да подаряват костите на нашите предци с решения взети зад гърба на обществото. Избраните да управляват, са избрани да прилагат закона, но не и да вземат решения от името на общността, без тя изрично да ги е упълномощила, още повече що се отнася до решение от национална значимост.

          8.3 Извършеното Дарение на костите и дръвниците  с решение №505 но ОС Батак от 30.06.2011г. е незаконосъобразно, предвид, че:

8.3 (а) ОС Батак неправомерно се е разпоредил с Публична Държавна Собственост.

8.3 (б) Нарушен е чл.114 от ЗКН,  като е извършено недопустимо по закон дарение на Културни ценности-Основен Музеен фонд.

Съгласно чл.114 от ЗКН правни сделки могат да бъдат извършвани с културни ценности само от Обменния Фонд, след разрешение на Министъра на Културата.

8.3(в) Виж всички аргументи и факти по т.IV 1-7 от сигнала:

           Решение №505  следва да бъде обявено за нищожно и отменено, за което настояваме, както и да бъдат наложени санкции на закононарушителите - ОС Батак и Областния управител на Пазарджик.

                                                           IV. 8.5  ОБОСНОВКА:

            1.Около една втора от костите инвентирани в Осоновния Музеен Фонд на  ИМ- Батак са открити 1965-1966 г. под земната кора, по време редовни теренни проучвания на историческата църква ,,Св.Неделя“ за целите на интегрираната консервация /чл.147 ал5 от ЗКН/, и по силата на чл.2а от ЗКН представляват археологически обекти /антропологичен материал/-Публична Държавна Собственост.

            Теренните проучвания са ръководени от специалисти на ИПК /Институт за Паметниците на Културата/, по нареждане на Комитета за Култура, и имат за цел консервация и изолация на основите на църквата-костница и музей ,,Св.Неделя“ по държавна задача. Извършени са изкопи по контура на цялата сграда на дълбочина 2-2.5м. При изкопните дейности са открити голямо количество кости на загинали по време на клането в църквата и двора през 1876г. Костите са описани на място от служители на ИМ- Батак /вж.архив на НИПК/. В последствие е взето решение костите да се обработят(консервират) по научни методи и да се инвентират в Основния  фонд на ИМ- Батак, в Главна инвентарна книга на музея, като след ремонтните дейности по направа на саркофага костите трябва да се положат в него.     

          2. Все в  тази връзка на 22.02.1966г. се провежда заседание на СОПК /Специализиран съвет за опазване на Паметниците на Културата/, р-л проф. арх.П.Бербенлиев,  на който се приема ,,Предложение за Експониране на ,,Св.Неделя“ и оформяне на околната и́ среда,,/прил.6/, а именно:

-да се запази автентичния вид на обекта от епохата на въстанието и доказателствата за клането-петната от кръв, следите от куршуми, кладенецът изкопан с голи ръце, опушените от пожара стени.

-костите да бъдат експонирани и съхранени в специален саркофаг, леко завишен от пода на мястото на престолния камък, в интериора на църквата. (Така, същите, бяха разконсервирани на 12.май.2011г., когато своеволно и незаконно бяха извадени от криптата от Митрополит Николай, без присъствието, както е по закон, на представители на МК в нарочна комисия, която би трябвало да включва специалисти и музейни работници.)

-сатърът и дръвниците да се експонират по подходящ начин.

-решено е да бъде възстановена оригиналната разрушената ограда/калето/, след изготвяне на проект. Прилагаме протокола от заседанието  на СОПК от 22.02.1966г./в Приложения/

          3.Едновременно към този момент през 1967г. е назначена научна експедиция от антрополози  с ръководител проф. Боев  и проф. Цировски, които извършват научно обследване  на антропологичния материал по 77 показателя /обследвани са  скелетите на 156 души, от тях 38 са на мъже и 118 на жени. /и го описват в настолен карнет, впоследствие  отпечатват труда си в научно издание на български, преведено на френски и полски езици.

http://bntplovdiv.com/news/economics/tech/5775-kostite-na-batashkite-machenitzi-imat-nuzhda-ot-speshna-konservatziya.html

        4.Първоначалната част от костите са тези, които батачани са събрали в църквата ,,Св.Неделя“ след завръщането на оцелелите в разрушения Батак, и които кости представляват част от Първоначалната Музейна Експозиция, оформена след Освобождението съгласно ,,Временните Наредби“ от 1883г. и ,,Закона за Издирване на Старините“  от 1890г. За количеството и вида им към онзи период съдим по снимковия материал от 1880г. /Кавра/ и впоследствие фотографии от 1906 и 1926г. /в приложения/

       Част от костите от тази Първоначална Музейна Експозиция след Освобождението постъпват в обновената музейната експозиция при откриването на ,,Исторически Музей с църква-костница“ в гр.Батак през 1956г, а друга – не, поради естественото им разрушаване, което е протичало от липсата на консервационни дейности по антропологичния материал.

           След Освобождението, всяка година  на 4 май, с много болка, Батачани са почиствали и подреждали всички  кости пред църквата. На снимката от 1926г. /Магра Горанова пред църквата на фона на подредените кости/. От там можем да съдим за количеството и вида кости, които към този момент съставляват Първоначалната Музейната Експозиция след Освобождението.

 

Допълнения точка IX от горецитирания сигнал:

   1.Няма съгласие от страна на НИНКН за извършените от Пловдивска Митрополия

промени в интериора на църквата и миропомазването на Движимите културни  ценности –кости, както и  нарушаване целостта на сакралния саркофаг, оформен по решението на СОПК 1966г.

Напротив – в писмо изх.№ 1041/03.05.2011г. до зам.министър Чобанов /Преди извършените Дарения на 12.05.12, реш.№ 490 и 30.06.12., реш.№ 505/, Директорът на НИНКН изразява  становище интериора и съществуващия саркофаг да не бъдат променяни. Разрешено е извършването на еднократна литургия само по повод канонизацията. / в приложения/

Същото е препотвърдено в писмо изх. № 1126/09.06.2011г. на Директора на НИНКН до Директора на ИМ Батак-копия до зам.мин Чобанов, кмета Паунов, Пловдивски Митрополит Николай /в приложения/.

      2.Министерство  на Културата също не е изразявало съгласие за тези промени, и както сме цитирали в т.VII,  наложена е принудителна Административна Мярка по чл.192 от ЗКН на Пловдивска Митрополия за неподчинение на закона и проявените своеволия, с които се уврежда културно-историческото наследство. Постанови се връщане на автентичния вид.

      3.Скандализирането на българското общество от страна наПловдивска Митрополия с:

               3.1 Незаконосъобразни намеси по екстериора на църквата след забраните на МК от 04.04.2012г., чрез монтиране на православен кръст, от човек, който носи на шията и по дрехите си нацистки свастики/пречупен кръст/.

               3.2 Декларация на Митрополит Николай за неподчинение на закона и разпоредбите на МК от 04.04.2012г. – В: http://www.haskovo.net/?module=news&action=details&id=101920

               3.3 Неподчинение на горецитираните разпоредби и закона след наложената Принудителна административна мярка по чл.192 от ЗКН и продължаване на паленето на свещи и ежедневни богослужения.

               4.4 Забраната наложена от страна на Митрополит Николай, писмено до ИМ Батак, да спре да ползва върху емблемата и печата на Музея образа на Историческата църква-костница в Батак. Това са особено тревожни, съзнателни действия, които могат да бъдат съпоставяни с намеренията на ,,проекта Балева“ за заличаване на Българската История.

 

Допълнение по т.VI сигнала

 

Двете Писма на зам.министър Чобанов, от една и съща дата, преди извиршените дарения и миропомазване, изх.45-00-0176/19.04.2011г. и изх.04-00-0837/19.04.2011г. /в приложения/ пораждат много противоречиви въпроси:

1.                        Двете са на различни бланки, а графологията на положените подписи поражда съмнения за идентичност и припокриване на подписите с видими /с просто око и след увеличаване /разлики по посоката на кривите, типа нервност/при второто/ и плавност/ при първото/. Да се обърне внимание, че те са писани в един ден, по един и същи повод, но с различно съдържание.

2.                        Двете писма си противоречат по отношение позицията за запазване атвентичния вид на обекта:

Първото, изразява становище за запазване на автентичния вид, а второто, оставя вратичка за интериорни промени като цитира чл.83 и чл.84 от ЗКН.

3.                        Първото писмо постановява изцяло спазване на Законите  за опазване на Недвижимите и Движимите Културни ценности-църквата и костите-ЗКН, ЗЗРК, Наредба Н-6

4.                        Второто писмо изразява становище ,,НЕ ВЪЗРАЗЯВА“ костницата ,,Св.Неделя“ да бъде прехвърлена в собственост на БПЦ ?! Да се има предвид, че съгласно българския синонимен и тълковен речник изразът ,,НЕ ВЪЗРАЗЯВАМ,, означава ,,Примирявам се, принуден съм да се съглася“. ЗКН в случая изисква ,,Съгласие“ от страна на Министъра на МК , а не ,,Примирение“.

Възниква въпросът: Имало ли е натиск върху зам.министър Чобанов по случая? Имал ли е зам. министър Чобанов делегирани права от министъра на МК да дава становище по случая, тъй като по документите по-горе липсва специален печат с ,,Делегирани Права“ да подписва документи по случая.

XIII.Обосновка на Музейния статут на историческата църква-костница ,,Св.Неделя“.

   Освен подробната обосновка по случая дадена в Сигнала по приложение 1 до Министър-Председателя, Президента и Министъра на Отбраната, молим да обърнете внимание на следните документи:

          1.Писмо от м. юли 1914г. на Кмета на Батак и Благотворително д-во ,,Паметник Батак“ до Министъра на Просвещението с молба църквата ,,Св.Неделя“ да бъде превърната в „държавен Мавзолей“ /ЦДА, ф.405, оп.9, а.е.644, л.52/     

          2. Решение Министерство на Просвещението от април 1915г., с което е постановено   Историческата църква „Св.Неделя“ в Батак да бъде превърната в Музеен обект и да се  впише в Регистъра ,,Паметници на Свободата“ заедно с родната къща на Каблешков в Копровщица и Дряновския манастир/ вж.ЦДА, ф.405, оп.9, а.е.644, л.68/   

           3. Писмо №189/1955г. на ОкНС- гр. Пещера, относно изпълнение на заповед № ХVІІІ-146 на Министъра на културата, относно преустройство и музейно оформяне на историческата църква в с. Батак. Исторически Музей с църква-костница музей „Св.Неделя“ е създаден по Заповед на Министъра на Културата с Решение № 56 от 24.04.1956 г. на Околийски Народен Съвет-гр.Пещера, и е официално открит на 17.05.1956 г. по повод 80-годишнината от Въстанието в Батак. Не само съгласно формулировката на този  документ, но и на практика, Историческият Музей Батак се е идентифицирал винаги в съзнанието на българина с историческата църква-костница ,,Св.Неделя“, която е основна част от музейния комплекс.

           4. След 1989г./периода на Демокрацията/ няколко решения на ОС Батак препотвърждават

музейния статут на историческата църква-костница ,,Св.Неделя“.

      4.1 решение № 345  от 18.02.2010г. – определя самостоятелен юридически статут на ИМ Батак.

      4.2  решение №356 от 30.03.2010г. – определя правото на ползване на ИМ Батак върху няколко музейни обекта, включително Историческата църква-костница и музей ,,Св.Неделя“.

       4.3 решение № 368 от 27.05.2010 г. определя смесен начина на финансиране  на ИМ Батак с държавно участие. 

       4.4    Решение № 368  и решение № 345 /т.2/  пораждат въпрос и отговор:

 Предвид съфинансирането от страна на Държавата, На осн. Чл.40 ал.5 от ЗКН,  по форма на собственост ИМ Батак би следвало да се класифицира не като ,,общински музей“ а като музей със ,,смесено уастие“, което означава, че за всички разпореждания по собствеността трябва съгласие и на Държавата.

           5.Дарението на Историческата църква-костница на Пловдивска Митрополия с решение №490 от 12.05.2011г. е с тежести по начина на ползване – Право наползване на ИМ Батак, отдадено с решение № 356 от 30.03.2010г., което право съществува без прекъсване от основаването на ,,Исторически-музей с църква-костница“ в Батак от 1956 г. до днес.

           6.Правен абсурд е Заповед № 310 на Кмета на Община Батак от 30.05.2011г., с която той нарежда да се промени решение  № 356 от 30.03.2010г., като от списъка на предоставените за безвъзмездно ползване обекти на ИМ Батак да отпадне Историческата църква-костница.

Въпросната заповед е нищожна и абсурдна, тъй като изразява намерение на Кмета да се рапорежда с нещо, което вече не притежава и което принципно се решава от ОС Батак, а не еднолично от Кмета. ОС Батак, преди това, че с реш. № 490 от 12.05 2011г. е  дарил обекта на Пловдивска Митрополия и към датата на заповед № 310 от 30.05.2011г., съответно вече не може да се разпорежда с него.            

            XIV. Настояваме още: на ОС Батак, Кмета на Батак и Областна Управа Пазарджик да бъде потърсена необходимата отговорност и наложени административни санкции за допуснатите закононарушения, предмет на настоящия сигнал.

           XV.На осн чл.8 ал.1от ЗОС, чл.31 ал.1 т.3-5 от Закона за администрацията Областна Управа е контролиращият и отговорен орган за взетите решения на ОС Батак и актовете на Кмета, но не е предприела отмяна на незаконосъобразните документи, нито в административния срок към момента на съставяне на актовете – 2000г. и 2011г., нито в двуседмичния срок по чл.32 ал.2 от Закона за Администрацията при сезирането по нашия  сигнал по приложение 1 изх.№ 8 от 22.10.2012г..

            Настояваме на основание чл.45 от ЗМСМА Областния управител да бъде задължен да предприеме действия за обжалване и отмяна по съдебен ред на Акт № 110 и незаконосъобразните решения на ОС Батак №477, №488, №490, №505 – предмет на сигнала.

        Виж:Приложения по нашия сигнал от 22,10,2012г.Писмо изх.№ 93-00-13-28.11.2012 на Министъра на Културата с насоки към Областния управител за упражняване правомощията му по чл.32 ал.2 от ЗА и чл.45 от ЗМСМА/

 

Приложения:

 

1.            Протокол на СОПК от 22.02.1966г.

2.            Писмо на директора на НИНКН до зам. Мин. Чобанов изх.№1041/03.05.2011г.

3.            Писмо на директора на НИНКН до Директора на ИМ Батак изх. № 1126/09.06.2011г.

4.            Писмо на зам. министър Чобанов за спазване на Закона по повод Даренията и Канонизацията изх.45-00-0176/19.04.2011 г.

5.            Писмо на зам. министър Чобанов по повод Даренията и Канонизацията изх.04-00-0837/19.04.2011г.

6.            Интериор на църквата „Св. Неделя“ през 1879/80г. и църквата-костница през 1906г. с първа, временна експозиция, като костница-мавзолей.

7.            Интериор на църквата-костница 1906 г. и Марга Горанова пред църквата-костница 1926 г.

8.            Църква-костница и музей преди и след незаконната намеса на Пловдивска митрополия

 

 

 

                                                   С уважение и доверие в институцията: КИД „Будител“- Батак

 

 

 

Пълният текст на Сигнала до глявния прокурор четете тук:buditel1batak.blog.bg/history/2012/12/11/signal-do-glavniia-prokuror-na-rb-za-nedopustimo-po-zakon-ra.1029850

 

                                                                                                         

 






Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене