Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2012 14:17 - ЮГОИЗТОЧНА РИЛА-ПО РЕКИТЕ ЧЕРНА И БЯЛА МЕСТА-26-27.08.2011 г.
Автор: pelitko Категория: Туризъм   
Прочетен: 7120 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 04.04.2012 09:20


 Много пъти съм минавал с кола по пътя  Белово-Юндола-Разлог. Заглеждал съм се към горите между Белмекен и Суха Вапа. Никога не бях ходил в района, а той е огромен. Летейки с колата по асфалта винаги ми се е натрапвала една голяма, синя джамия.

image
Джамията на село Черна Места

   Намира се някъде в средата на пътя между Юндола и Разлог. До джамията има табела с надпис-„село Черна Места”. Разгледах  картата и потърсих в интернет информация за тази част на Рила. Информацията беше крайно оскъдна, а туристически маршрути липсваха. В началото на 20-ти век учените-географи са смятали, че връх Мусала е най-високият връх на планината Родопи. За граница между Родопите и Рила са приемали река Искър. Това е така заради пейзажа на югоизточна Рила. А той е типично родопски. Долната част на Югоизточна Рила е покрита изцяло с борови гори, а над тях са голи пасища. Липсват алпийските върхове на Мальовишкото било. Реших да посетя югоизточна Рила, като тръгна именно от джамията на село Черна Места. В петък приключих работа малко по-рано. Привечер към 17.30 часа бях в Черна Места.

image
Рила от село Черна Места

   В селото попаднах на горския. Най-точният информатор за планината. Предложи ми да си оставя колата пред неговата къща за по-сигурно. Получих най-подробни обяснения накъде да ходя. Беше края на август и нощите бяха станали студени. Носех си чувал да спя в него, но горския ме разубеди. Насочи ме по маршрут от селото за хижа Христо Смирненски. Тръгнах на север по пътя покрай река Черна Места. Реката се оказа доста къса. На няколко километра след селото се стига до ВЕЦ „Черна Места”. След ВЕЦ-а реката се разделя на две. Хванах десния път, както ми каза горския. Пътя завива на североизток и върви покрай река Блатнишка. Беше красиво, но се вървеше в гора и нямаше гледки. След многобройни извивки на пътя реших, че е по-добре да изляза над гората. Хванах едно отклонение от пътя вляво и скоро бях на поляната Блатце. Откри се характерният, типично родопски, пейзаж на югоизточна Рила. Борови гори и голи поляни над тях.

image
                                                    Местността Блатце

  Местността Блатце е вилна зона. По поляната тук-там са пръснати вилички. Гледката към Западните Родопи е неповторима.

image
                                              Към Западните Родопи

    Западните Родопи са като шахматна дъска. Квадрат гора, квадрат поляна и квадрат село. След това се повтаря същото. Вървях нагоре в северна посока, а панорамата все повече се отваряше. Над поляната Блатце стигнах до бивша почивна станция. Местните я наричат „вилата”.

image
                                                          "Вилата"

    Сега е нещо като хотел и в нея може да се нощува. На гърба на станцията пътя се разделя на две. Продължих отново вдясно и на североизток. Скоро излязох на огромното пасбище Куртово /Вълчи поляни/. Безкрайни  поляни, невероятен простор. Пред мене е билото на Рила. Вдясно е връх Белмекен, а най-вляво-връх Суха Вапа.

image
                                     От Вълчи поляни към вр. Белмекен

    Виждах пред мен черния път, който подсича Рила. Бях решил да обходя района по него. Между Вълчите поляни и пътя имаше огромна и дълбока долина. Долината беше и отпред и отляво. Единственият начин да стигна до пътя беше да продължа по реброто надясно. През Вълчите поляни към хижа Христо Смирненски. Тръгнах без пътека през поляните.

image
                                                Връх Крамандра и Вълчите поляни

    Доставих си огромно физическо и душевно удоволствие. Само преди няколко часа бях на работа в София. А сега съм от другата страна на Рила и вървя  без посока по меките треви на огромно планинско пасище.

image
                      По Вълчите поляни към хижа Христо Смирненски

    Стигнах до хижа Христо Смирненски на смрачаване.

image
                                                  Хижа Христо Смирненски

    Хижата е в много добро състояние, а спането е 8 /осем/ лева!? Бях сам в стая с три легла. Изкъпах се и вечерях. Рано легнах и рано станах. Още по тъмно тръгнах по асфалта към язовир Белмекен. Уж изглеждаше близо, а разстоянието се оказа около 8 км. На язовирната стена бях при изгрев слънце.

image
                                       Посрещане на изгрева на язовир Белмекен

image
                                         Връх Белмекен от язовирната стена

    Завих по асфалта към спортната база. В края на асфалта има стрелбище. Вляво от входа на стрелбището започва черния път към курорта Семково. Предварително бях събрал информация за този път. Наречен е Кота 1900, защото е прокаран на височина 1900 метра. Безкраен водоравен път. Обхваща цялата югоизточна страна на Рила, от Белмекен до Семково. Целта ми беше по този път да стигна до река Бяла Места и по нея да сляза до главния път Юндола-Разлог. Разстоянието от Белмекен до река Бяла Места се изминава за около 5 часа. Пътя е в много добро състояние и става дори за обикновен автомобил. През цялото време има гледка на юг към Родопите.

image
                                  Към Вълчите поляни и Родопите зад тях

    Преминава се през невероятно красивите долини на реките Даутица, Леевщица, Казанска, Ропалица и Грънчарица.

image
                                                       Долината на река Даутица

image
                                             Пътя по стръмните склонове на Рила

image
                                                          Долината на река Казанска

image
                                            Река Казанска и Гурдева скала над нея

image
                        По водоравния път напред към следващата долина

   Бях в най-дивата част на Рила. Само гори и пълна липса на цивилизация. Никъде не срещнах хора. Никъде не стигнах до отбивка от пътя. От двете страни на река Казанска и при река Ропалица има три кантона.

image
                                                              Към кантон Врановище

     По-големи са от хижи и в тях може да се нощува.

image
                                                     Долината на река Ропалица

  Едва при река Грънчарица се стига до отбивка от пътя. Това е отбелязаната на картата отбивка по река Бяла Места. Река Бяла Места се образува по-надолу от сливането на реките Ропалица и Грънчарица. Завих по отбивката и заслизах към цивилизацията.

image
                                        Пътя покрай река Бяла Места

     На картата пишеше, че трябва да мина покрай сгради на горското. От сградите бяха останали само основите. Река Бяла Места в този район е като врящ котел. Пълноводна дори в края на лятото, мощна и ревяща. Коритото и е покрито с особени, много големи и бели камъни. Може би заради белите камъни в нея се казва Бяла Места.  

image
                                        Бучащата и пенлива река Бяла Места

    По-надолу разбрах защо никой не е стигал скоро до горското. Пътя, пробиван с толкова много труд през скалите, беше „изяден” от реката.

image
                                             Дивата и буйна река е отнесла пътя

    Природата беше напълно девствена и недокосната от човека. Часове наред се върви през крещящо диви местности, без досег с цивилизацията. В по-ниското реката се успокоява. Към края се достига се до ВЕЦ „Бяла Места”, а след него и до рибарник. Малко преди шосето долината се разширява. Преминава се покрай няколко вили. След излизането на шосето се върви по асфалта около два километра до село Черна Места. Целият маршрут е около 63 км. Движението е само по черни пътища. Маршрута е подходящ и за колела. Обхваща огромен район от Рила. А красота е невероятна.

image
                                                                        GPS track

ВСИЧКИ СНИМКИ

GPS track




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pelitko
Категория: Туризъм
Прочетен: 1057517
Постинги: 76
Коментари: 358
Гласове: 295
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031