Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2015 18:53 - Проституцията най-древната професия
Автор: doktora757 Категория: Други   
Прочетен: 6133 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

              

ПРОСТИТУЦИЯТА НАЙ - ДРЕВНАТА ПРОФЕСИЯ

 
Георги Прокопов




Ако трябва да дефинираме - проституция означава продаване на сексуални услуги срещу заплащане с пари или друг вид облага - даваш нещо, насреща получаваш облага. Тази сексуална услуга е полово сношение или  орален секс / фелацио /. Лицето, което предлага секс услуга срещу пари се нарича проститутка. Проститутката е вид сексуален работник, труженик/чка/, на жаргон някой ги наричат „работнички/те/.” Проститутки или проституиращи могат да бъдат, както жени така и мъже, но последните са по-малко. Историята на проституцията датира или обхваща всички древни антични, средновековни и съвременни култури, за което свидетелстват писмените източници. На проститутките не се гледа с добро око, счита се, че са „долни,” „перверзни,” с нисък морал, защото произлизат от нисшите слоеве на обществото, но не винаги е така. И причината не е винаги поради ниския социален статус. Голяма част от проституиращите са принудени да го правят поради липса на средства, недостатъчно образование за да си намерят подходяща работа, други поради това, че искат да забогатеят бързо и да изкарват лесни пари, независимо, че тази професия е доста рискова и крие много неизвестни и опасности, от гледна точка на риск за здравето - различни венерически болести, заразни такива, които се предават по капков въздушен път или чрез допир и пр. Разбира се, че голяма част започват да проституират след измама - предлагане на добра работа в чужбина, доходна, като им се обещава добро заплащане и след това по насилствен начин са принудени да проституират.

 

Но как няма да се принуждават някои и доброволно, да прституират при положение, че 3,4 млн. българи - българсдски граждани са на ръба на мизерията или 50 % живеят под линията на бедност, като линията на бедност у нас в края на 2014 г. е 286 лв., като 49 % от хората у нас са заплашени, да изпаднат в нищета, а за издръжка на един човек месечно са нужни 563 лв. Приблизително 500 хил. не работят по различни причини, а може да са и повече. При средна пенсия от 150 евро, минимална 77 евро, над 1,6 млн. българи живеят под прага на бедност с доходи от 146 евро. Над 340 хил. от младите на възраст между 15 и 29 години нито учат, нито работят. Реалната безработица е над 20 %. Над 51,5 % от децата у нас живеят в риск от бедност, а те са потенциалните.... проституиращи и престъпници - по принуда. При подобна ситуация естествено, че ще се търси изход и възползване на други от ситуацията. Да, възползването е на лице. Обикновено сутеньорите / сводниците / им вземат личните документи, непрекъснато ги следят, наблюдават ги, т.е. държат ги из късо.

 

Често ги продават на други сутеньори или банди контролиращи друг район / имам предвид чужбина /. От гледна точка на религиите проституцията се смята за греховна, непристойна - независимо, че свещенослужителите на различни нива и санове се възползват от услугите на жриците на любовта. А знаем, че сред тези среди е разпространена педофилията и хомосексуализма в различните му разновидности   / между мъже и между жени / в зависимост от средата. Греховността е описана и в Библията, оказано е как би следвало да се постъпва с подобни субекти. БПЦ също отхвърля и заклеймява перверзностите, въпреки секскандалите, които се появяваха в пресата, у нас и в чужбина. Неизбежно е. Защо казвам неизбежно - защото проституцията с всичките му разновидности датира от хилядолетия, от как свят светува, като се развива във времето. Въпреки, че се анатемосва от религиите, отхвърля се и се преследва от  правоохранителните органи, и институциии. Тя съществува и ще съществува. Въпросът е или да бъде намалена до минимум, или да бъде разрешена и легализирана, както в някои европейски държави. Разрешена е в Германия, Холандия, Белгия, съседна Турция, Гърция, Швейцария, Унгария и Австрия. Или пък да бъде забранена както във Франция, САЩ / разрешена е само в щата Невада /. В Швеция от 1999 г. имат приет и действащ закон: „ декриминализира продажбата на секс услуги, но криминализира купуването на секуални услуги.” Това важи и в Исландия и Норвегия. На практика под ударите попадат клиентите. И трябва да кажа, че закона е сработил, работещ е. Там смятат, че проституцията е форма на „експлоатация.” Ами да,  тя е такава форма, защото дори да се заплаща услугата, когато се извършва против волята на продаващия услугата в зависимост от вида с разновидностите и / пълна програма или екстри, перверзии /. Въпросът е дали да се рареши проституцията у нас, т.е. да се узакони. Но при едно узаконяване ще се узакони престъпността и ще се увеличи насилието над жените. Въпросът е комплициран и подлежи на широко разискване и обсъждане, но има разрешение - да го реши НС.

 

Терминът или определението „проституция” се използва обикновено в общо значение, когато чрез полови контакти трябва да се постигне някаква крайна цел. Терминът се използва и в политиката, и  в религията, и т.н. Проституцията в по-широк смисъл се използва и в шпионажа  / например германците и не само те, са използвали за шпиониране дипломати, военни аташета, държавници, заемащи висши постове държавници и пр /. Използва се и сега, пак по същите причини - разузнаване, извличане на информация, вербоване и т.н. У нас преди т.нар. промени 1989 г. също имаше проститутки, „върлуваха” в барове като „София,” „Хемус,” „Луна,” „Новотел Европа,” „Плиска,” „Астория” и др., като ги „наблюдаваше” и „санкционираше” т.нар. „превантивно - отделение” за София към тогаващното Софийско градско управление /СГУ/, сега СДВР. В провинцията в по-големите градове - тогава окръжни, като Варна, Пловдив, Бургас и др. проститутките бяха наблюдавани от Окръжните управления на МВР и районните по места. Голяма част от тях бяха в услуга на ДС, защото баровете се посещаваха от чужденци, дипломати и търговски представители, голяма част от тези служители на различните посолства акредитирани у нас са си разветки, и естествено нашите служби трябва да ги държат под око. Това е бих казал, един oт нестандартните начини, но пък е доказано ползотворен. По тогавашният член 39 от ЗНМ, не малка част от проститруиращите бяха ограничавани да напускат домът си от 20.00 до 06.00 часа. При констатиране на няколко нарушения бяха въдворявани  / изселвани / в други населени места за определен период, определен от съда. Това се отнасяше и за алкохолици, наркомани, и хомосексуалисти, криминално проявени и т.н. Но тогава криминалният контингент беше в пъти по - малко, както и престъпленията от различен характер. По данни на МВР от 1987 г. проститутките тогава са били малко над 3 000, но смятам, че бяха повече, защото това се отнася за тези, които се знаят и са регистрирани, имаше много, които практикуваха „между другото” за допълнителни доходи - предимно студентки, работнички в заводите в София и окръжните градове и т.н.

 

У нас проституцията е легална и неригулирана, но публичните домове, сводничеството и принуждаването към проституция са криминализирани. Въпреки, че у нас няма закон, който да забранява проституцията, но се смята за неморална и не е трудова дейност. Ще цитирам член от НК / по памет 329 ал.1/, че: „ Пълнолетно и работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин, се наказва с лишаване от свобода до две години или пробация.”

 

Прави впечатление в този текст е отразено „ пълнолетно лице,” не се споменава за непълнолетно такова / под 16 г./, но проституиращи има  12; 13 годишни момичета, предимно от цигански произход, но какви мерки се вземат спрямо тях - вероятно някой ще отговори, че ще бъдат дадени за „възпитание” в подходяща среда, близка до семейната,” или приемни семейства. Що се отнася до „близката до семейна среда,” то ако тя е била нормална или здрава, няма да се стига момичета под 14 годишна възраст да проституират. Не са изолирани случаите, когато самите родители сводничат на собствените си деца, като ги принуждават разбира се. Но бих искал да се знае, че проституират голям брой жени поради социално-икономическите условия в страната ни, но те не са само от цигански произход. Създадени са условия, недостиг на средства, безработица, чести уволнения от страна на работодателите, съкращения с цел икономии и др. Много българки на различна възраст, е, разбира се, че преимущество имат по-младите, но принудата ги тласка към прегрешение, към този „ долен, срамен, позорен,” ако щете занаят. Не малка част професията се упражнява от семейни жени прикрито - пак поради липса на средства, разведени жени, които го правят за да могат да осигурят що годе сносен поминак на себе си и на децата си. Млади момичета, ученички, студентки, учителки, лекарки и др. извършват тази дейност по същите причини. Някой за да „отмъстят” на родителите си с, които са се скарали - за нещо си, други след любовна раздяла, несподелена любов, но основното за пари. Разбира се, не малка част са подведени, излъгаии или принудени да го вършат. А навлезне ли се в „занаята” излизането е трудно, защото контрола от страна на сводниците е постоянен и непослушните ги наказват - предимно физически, побой, изнасилване, лишаване от храна и др. Секс търговията е основния източник на пари в сивата икономика за българските престъпници / престъпник - човек извършващ престъпление /. Този източник на доходи върви успоредно с наркотрафика - те са ръка за ръка. Защо го казвам, защото голяма част от проститутките употребяват наркотици, хероин, кокаин, синтетична дрога и др. Правят го за отпускане, а след това стават зависими и няма връщане назад. Сводниците много често ги дрогират за да ги принудят по-лесно да „навлезнат” в занаята. А други момичета, които са измамени или принудени да проституират се чувстват омърсени, предадени, опозорени и т.н.

 

И за утеха започват да се дрогират.

 

В България проституцията се развива или въвежда след освобождението от Османско робство, в Русе, по-късно в София, Пловдив - идват пътуващи театри, а с тях певици, танцьoрки от унгарски, германски, френски и руски произход - леки жени отдали се на разгул, поквара и разврат поради лесната печалба. Откриват се много заведения, които ги наричат „шантани.” Публичните домове никнат като гъби - наричат ги бардаци, бордей, / от френски bordel /. Но за забелязване е, че е съществувал правилник уреждащ и регулиращ правилата още през 1885 г. в Берковица, където е  първият публичен дом, след това в София 1893 година, като проституиращите и притежателите на публични домове са задължавани да плащат на общината такса. Домовете и проститутките са били и под лекарски надзор, на полицията - изобщо на властите. Това се е отнасяло и за останалите общини, където се е развивала тази дейност. Към 1896 година в България е имало 447 проститутки  като през 1904 г. те вече са 860.

 

За същият период в София са били 58 / 1896 / и съответно 168 / 1904 /. Нарастването е почти три пъти. Но за разлика от другите европейски градове - предимно столици като Париж 40 хил., Лондон 60 хил., Будапеща 20 хил., Петербург 30 хил., София е била далече назад, но защото такива са били условията и обстоятелствата, но след това си наваксва. Да не говорим за в днешно време. Впрочем първи публичен дом у нас е открит в Шумен още преди Освобождението от Данаил Шафран - унгарски еврейн, от където идва думата възпиела нарицатен характер за жените с нисък морал - „шафрантии.” Проститутките предимно са били чужденки германки, унгарки, сръбкини, имало е и рускини, и еврейки            / чифутки тур. /. За разлика от сега, тогава е имало Закон за проституцията приет 1908 г. В днешно време проституцията се предлага в публични домове и под друга форма в стриптйз барове, клубове за масаж, модни агенции и др. Секс услугите са предлагани под различна форма, т.е. в един масажен салон, какво очаквате да се извършва - масаж, ама се оказва, че и клиента може да масажира „масажистката,” да  извършва секс с нея, естествено за определено време и срещу определена сума, която е ясна от началото в зависимост от желанието на клиента. Някъде предлагат и дрога. Такива салони в София има във всички квартали, може би са и над 200, има ги и във всеки от по-големите - областни градове. На скоро имаше полицейска акция и след извършването на проверка  / до колкото си спомням беше в гр. Варна / се оказа, че тези салони са си пар екселанс публични домове. В София също има такива салони - действат с пълна сила, има и десетки сайтове, които предлагат секс услуги, като се изписва цена за час, за цяла нощ и т.н. Цените варират от 40, 50, 80, 100, 120 и нагоре - в лева.

 

Но не са само салоните и клубовете. По всички магистрали и по-натоварени пътни артерии доста момичета заработват и допринасят за печелившия бизнес. „Труженичките” необеспокоявани в оскъдно облекло или предизвикателно такова / в зависимост от сезона / нагло спират и правят знаци на преминаващите автомобили. На самият околовръстен път около столицата по всяко време на денонощието жрици на любовта напомнят за себе си. В столицата има доста места, които са известни от години, и не променяни - „Лъвов мост”, около Ценрална гара, на бул. ”Хр. Ботев” и „Козлодуй,” около „Халите”  и т.н. Някой да ги санкционира, да им търси отговорност? Не, няма такова нещо. Е, от време на време някоя полицейска операция да ги поразгони, задържи някоя друга                  „ работничка,” за някой друг час, за пореден път, да ги запишат в полицейските регистри и толкова. Мерките са някоя друга глоба или съставен акт за нарушаване на обществения ред, и толкова. Но щом има създадени условия - ще се използват възможностите. А те се осъществяват в по - голямата част или с бездействието на властите, или с поставен „чадър,” както се казва. Защо казвам, че без „чадър” или затваряне на очите от страна на властите, проституцията няма да добие такива размери и да процъфтява - да не говорим за печалбите, които се получават и влизат в джобовете на подземния свят. А дали само в техните джобове. Това е един въпрос, на който трудно може да се даде отговор, но щом до момента няма закон за тази престъпна дейност.... Никой не може да ме убеди, че държавата не може да пресече, да разреши подобни незаконни действия на организираната престъпност. Искам да подчертая, че не би могло да се изкорени каквато и да е престъпна дейност, но може да се намали, което е абсолютно във възможностите, на която и да е държава. Специално у нас по сега действащите закони и дори при доброто желание на правоохранителните органи, това почти е невъзможно.

 

В чужбина на проститутките се заплаща в евро, като сумите не са по - различни, от тези в България, но в евро. Една проститутка изкарва средно между 500 и 1000 евро или лева на ден, но трябва да се има предвид, че всеки ден е различен от предния. В зависимост от местонахождението изкарват по около 15/18 000 за месец. Така, че ако в един клуб има три момичета, то те изкарват на собственика за един месец по около 50 хил. и нагоре. Разбира се, че има разходи, които се приспадат, както договорки между сводник и проститутка за подялбата на средствата - за печалбата от сеанс 50 % на 50 %, в някой случай 70% на 30 % за сводника, който подсигурява квартира, храна, облекло, охрана и пр. Но в много от случаите няма такива договорки, а пълна експлоатация от страна на сутеньорите. На проститутките се дават минимални парични средства. За година от чужбина печалбата е не по-малко от 1,5 млрд.  / 2014 /, като сумата преди 5-7 година е била около 1,2 млрд., т.е. движи се горе - долу в тези граници. По регулярни полицейски доклади за мащаба на износа на български проститутки в страните от ЕС, разпространени в медийте 30 % от проститутките  в Белгия, Австрия, Холандия Испания и Германия са български и румънски гражданки. Българските власти обаче прикриват истинските данни на трафика на хора с цел проституция, както не се дават действителните данни на наркозависимите / дават се едни не реални данни за 30 000, което е нереално /, за психично болните и т.н. Цифрите са занижени. Официалните данни са, че 20/23 000 от проституиращите са българки, а се оказва, че действителността е друга - само в 10 държави членки на ЕС дават цифрата 20 % от проституиращите в ЕС са българки и румънки от общия брой. Спомням си, че през 2005 г. излезнаха едни данни от френските власти, че българските проститутки в Европа са 50 000. Нищо не трябва да ни учудва, защото само в България проституиращите жени и мъже / вкл. и като жигуло / са повече от 150 000. В София вече са много, над 20 хил., а за информация искам да спомена, че в Германия проститутките са 400 000, които обслужват по 1,5 млн. души на ден. Данните се занижават и укриват по обясними причини, но така се получава противоречие с тези от други институции изледващи тези проблеми - Департамента на САЩ, ЕС, ако щете ЦРУ, ООН - все сериозни и авторитетни институции от световен мащаб.

 

Трябва да се знае, че от услугите на проститутките в масажните салони, от магистралините проститутки, от клубовете и пр. се възползват и политици, магистрати, депутати, полицай ако щете и пр. Разговарял съм с много от т. нар. „труженички” - казват съвсем откровено - че хора, мъже от тези категории, ползват услугите им. Разбира се не по силата на злоупотребата с власт - заплащат си, но ги ползват. Бих казал нормално е - мъже са все пак. Въпросът е, че нищо не става и не се получава без властта! Ако има воля - било тя политическа, държавна, нещата ще бъдат решени, но вече повече от 25 години явно не трябва да се получи това. Печалбите от този вид дейност са колосални. Ето например през 2012 г. приходите от трафик на хора е 32 млрд. долара, като засяга 2,4 млн. души.            / изследване на ООН /. Приходите от незаконни дейности в световен мащаб възлизат на 3,6 % от световния БВП, като потоците от изпраните пари възлизат на 2,7 % от световния  БВП. Това са данни на ООН от Службата по наркотиците и престъпността / UNODC /. Най-новата информация е, че мафията печели 110 милиарда евро годишно в Европейския съюз. По случая е извършено проучване финансирано от Европейката комисия и е установено, че печалбата от дрога           / наркотични вещества и опиати /, трафик на хора, фалшификати и данъчни измами, оръжия / най-малък е процента от оръжията / е около 1 % от Брутният вътрешен продукт / БВП / на Европейския съюз. Но определено световната икономическа криза създава подходящи условия за засилване на незаконна дейност, но води и до нови видове престъпна такава. Бедността е основния двигател на организираната престъпност, а бедността се използва успешно от престъпните структури.

 

Според оценката на Европол в ЕС съществуват най-малко около 4000 / у нас са не по-малко от 200, но цифрата е променяща се / престъпни организации, които си сутрудничат помежду си, навлизат в държавните структури чрез свой доверени и поставени лица, в политиката и т.н. Организираната престъпност легализира своята дейност чрез законен бизнес, като инвестира в строителство, хотелиерство, туризъм, хранителната промишленост, транспорта, недвижими имоти, застрахователния и здравен бизнес и др. У нас имаме много примери на лица занимаващи се с трафик на хора, проституция и наркотици от началото на т.нар. преход, като в последствие „изпираха” паричните си потоци, и полека легализираха дейностите си. Дори някой от тях станаха милионери и милиардери, вече не стоят тука, постоянно са в чужбина, в свои имения, къщи в Гърция, САЩ, Франция, Холандия и пр. Други си заминаха скоропостижно млади и не вкусили от прекомерните печалби. А печалбите от тъмния бизнес у нас не са по - малки - оценява се на 3,5 млрд. лв. годишно, като пазарът на дрога генерира 352 млн. годишно, а пазарът на секс услуги у нас и в чужбина е 1 млрд. и 500 хил.лв. годишно / 2014 /. От източване на ДДС, контрабанда на цигари и горива - печалбата достига 1 млрд. и 646 млн.лв. годишно.

 

Отделно сивата икономика генерира до 23 млрд. лв. годишно от укрити доходи              / данни също от 2014 г./. В понятието сива икономика се включват явления като получаване на бакшиши и доходи в натура, работещи без трудови договори, куфарната търговия. Според мене трябва да бъдат включени и дейности като кражбите, джебчийските такива, просията, измамите, като телефонните такива и други от този род. В трафика на хора влизат и тези, които проституират, като изключим тези, които се ползват за работна ръка в селското стопанство, и др. дейности - някакво производство и т.н. Най честите жертви на трафик на хора са български и румънски граждани, като идентифицираните или предполагаеми жертви са  23 632 хора в ЕС. Според мене и не само, тази цифра е много по-висока. Само във Франция през 2012 година са разбити 52 международни мрежи за трафик на хора, като в предходните години са били по-малко, което означава, че се увеличават. За забелязване е, че от тези 52 групи 23 са се ръководели от румънски граждани, но това са цигани, които ползват свои близки, като ги принуждават да проституират по познатите схеми. Използват ниския им социален статус - бедността, недоимъка, липсата на средства и т.н. Залавяни са и цигани от Босна и Херцеговина действащи по същия начин, пак във Франция. България също не е по-назад в това отношение. Преди няколко години / по памет 2011 г./ беше обвинена българска гражданка от цигански произход като ръководител на организирана група за просия, проституция, джебчийство, продажба на деца. Случаят беше в Италия, като след това бяха обвинени общо четири циганки и бяха екстрадирани в Италия по искане на италиянските власти - за да се води там делото. Има и други цигански „босове” разследвани и съдени у нас, и в чужбина за склоняване към проституция.Това го споменавам, защото циганското малцинство е в основата на трафика на хора използвани за работна ръка, просия, проституция, продажба на деца по схема, както в България така и в чужбина поради социалния статус, поради ниската култура и образованост, нищетата и пр. Този етнос е най-уязвим и експлоатиран. Около или над 30 % от проституиращите са жени и момичета от цигански произход. Като споменах по - горе за продажба на деца – да, циганите продават собствените си деца като майките ги раждат  в по - голяма част в чужбина, поредимно в Гърция, Италия. След продажбата сделката се „узаконява” по различен начин - признаване на детето от „бащата,” който в случая е ”осиновител” - а дефакто купувач. Но въпросът се състои в това, че никой не се интересува в последствие как се развиват тези деца, какъв е техния живот, в каква среда живеят и пр. А дали това не е една от схемите за човешки органи - хипотеза. Досега не съм разбрал да се интересуват по - задълбочено властите за подобни случаи.

 

За трафика на хора може да се каже, че е най - сериозното престъпление, което нарушава основните човешки права и е едно от най - доходоносните криминални деяния наред с търговията с оръжия, и наркотици. В хартата на основните права на Европейския съюз чл. 5 забранява изрично трафика на хора. Но дали не е само „препоръчително,” като се има предвид големите размери на трафикирани с цел експлоатация. А те според Международната организация на труда са 21 млн. - жертви на принудителен труд в световен мащаб, а само в ЕС 880 000., като 30 % от тях са жертва на сексуална експлоатация или, съответно 70 % са жертва на експлоатация свързана с принудителен труд. В ЕС жените са по-голямата част от жертвите. Този печеливш бизнес на организираната престъпност води до огромни загуби от данъчни приходи. Например в Германия щетите, които е нанесла организираната престъпност възлизат на 720 млрд. евро през 2013 г. Печалбите от тази престъпна индустрия възлизат на 21 млрд. евро на година, като данните са от 2014  г.

 

В световен мащаб трафика на хора с цел трудова и сексуална експлоатация е най - разпространен - наблюдава се увеличаване. Причината е задълбочаването на финансовата и политическите промени настъпили в някой държави - тези например от бившия социалистически блок. Но не само това са причините, да не забравяме свободното придвижване на хора от държава в държава, престоят им без работа или трудно намираща се такава по различни причини, „толерантното” отношение на европейското законодателство, разните декларации в полза на „нарушаване” на човешките права, безбройните НПО-та защитаващи „човешките права” на нарушаващите правата на болшинството и пр. Светът е красив - но има своите тъмни страни, бих казал, своите жестоки страни, скрити в лустро и облечени в лъскавата рекламна опаковка на „прекрасния” глобален свят. Но описаното по - горе освен, че е в нарушение на европейското законодателство и на националните държави - да не забравяме, че тези престъпления добили огромни размери застрашават сигурниостта на обществото, на държавите, респективно на ЕС. Имали алтернатива? Да, има единно и по - сериозно - радикално отношение по въпроса - по въпроса за ширещата се международна престъпност.

 

 

 

                                                                                                            





Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5046551
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031