Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2012 09:34 - ПОДЗЕМНИЯТ ХРАМ-КЛАДЕНЕЦ ДО СЕЛО ГЪРЛО-29.10.2011 г.
Автор: pelitko Категория: Туризъм   
Прочетен: 13405 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 18.02.2012 08:24


   На връщане от гр. Трън към София се отбихме до село Гърло за да видим станалият популярен храм-кладенец. Селото е на около два километра от главния път. Мислехме, че като е толкова известен към храма-кладенец ще има табелки или маркировка. Не открихме нищо такова и спряхме в центъра на селото да питаме местните. Те посочиха отсрещните хълмове и категорично заявиха, че няма да го намерим. Село Гърло се състои от две части-стара и нова. Казаха ни да вървим към старата част на селото. Там отново спряхме да питаме. Най-добре било да търсим пазача на язовир Красава. Трябвало да го молим и, ако той бил съгласен, щял да ни покаже храма и така нататък. Тръгнахме към язовира. По пътя случайно видях очукана табела с надпис „Паметник на културата”.

image
Табелата. Видях я случайно.
 
  Озовахме се до древно гробище. Дали е средновековно или възрожденско не знам, но беше много интересно. Кръстовете са в най-различни причудливи форми. Повечето едва се подаваха над високата трева.
image

image

image

image
Кръстовете в гробището

    Пълна дивотия и запущение тегнеха над тоя „Паметник на културата”. Продължихме по черния път и стигнахме до бариерата на язовир Красава. Известно време викахме и като не се появи никой, прескочихме бариерата. Отидохме до къщата на пазача и за наше щастие човека си беше там. Оказа се много любезен. Предложи ни да дойде с нас до храма. По пътя ни обясни, че когато нивото на водата в язовира намалее отдолу излизат дялани камъни и керамика. Може би под водата има древно селище. Преминахме по стената на язовира.
image
Язовир Красава 

    От двете страни на стената има два хълма. На десния хълм има самотно дърво, под което са останките на средновековна църква. Останките на църквата се виждат от къщата на пазача и поради тази причина са пощадени от иманярите. На левия хълм отгоре има римско селище. Пазача каза, че цялото е разкопано от иманяри. Между двата хълма има останки от римски път. От другата страна на язовирната стена се влиза в гора. В гората има гъста мрежа от пътеки. Няма никаква табелка. Без помощ трудно може да се открие нещо. Пазача на язовира беше като екскурзовод. В началото на гората има останки от римска баня и той ни заведе при тях.
image
Римската баня

image
  Костадин и пазача на язовира сред останките на римската баня
  
image
Недокосната от иманяри стена   

    За съжаление банята е оставена на произвола, както и старото гробище. Археолозите са прибрали само оловните тръби от подовото отопление. Навсякъде има следи от пресни иманярски изкопи. Храмът-кладенец е на около сто метра от римската баня, в най-гъстата част на гората.
image
На входа на храма
         В интернет има много информация за него. Археолозите смятат, че е от 12 в.пр.н.е. или от преди 32 века. Ако е вярно, значи храма е най-стария градеж в Европа. Запазен е идеално, като че ли е строен наскоро.
image
Коридора към кладенеца. Отстрани има ритуални ниши за дарове

    Само в горната част на кладенеца иманяри са разкопали част от камъните.
image
Иманярски изкоп около гърлото на кладенеца

image
Рунически символи по камъните

image
Коридора 

image
Коридора завършва със специален камък. Ако се махне специалния камък, коридора може да се срути. 

   Над купола на кладенеца е имало дървен покрив. Построен е при намирането на обекта, за да го пази. Покрива се е срутил в самия кладенец и гредите стоят още вътре в него.
image
Ритуалния кладенец и гредите вътре в него

image
Храмът-кладенец е изцяло под земята. Отгоре е само дупката на купола

    Бяхме там около 20 минути. За това време дойдоха още пет човека. Жалко е, че толкова интересен обект не се стопанисва. Целият район около старата част на село Гърло е уникален, като природна красота и исторически артефакти. На малка площ има шест археологически обекта-гробището, църквата, банята, римското селище, храма и римския път. При посещението им се прави и малка, но много приятна разходка из околните хълмове. Въпреки трудностите по намирането на обектите село Гърло непременно трябва да се посети. 
image
GPS track ВСИЧКИ СНИМКИ   

GPS track







Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. toninabog - Поздрави!
17.02.2012 20:40
Ако тези древни останки бяха на друго място,щяха да са експонирани и дори ще има такса и екскурзовод и групи туристи.Но при нас е така за съжаление.
цитирай
2. pelitko - Жалко
18.02.2012 08:21
Обектите се рушат. На брой са шест и са близо един до друг. За да се запазят трябва да има ограда и екскурзовод. Района е на 2-3 километра от главния път. Заедно с язовира може да стане прекрасен парк. А сега няма дори една табела.
цитирай
3. анонимен - Благодаря на pelitko ...
20.02.2012 13:54
...че има такива хора, които още ги боли за ценнозтите ни...и че го споделяте и с нас...Живи и здрави да сте!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pelitko
Категория: Туризъм
Прочетен: 1057453
Постинги: 76
Коментари: 358
Гласове: 295
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031